VIA FERRATA

Napsal uživatel jan dne Ne, 08/07/2022 - 17:12
Via ferraty
Via ferraty neboli zajištěné cesty se stávají stále více populárním a módním sportem. Jde o kombinaci klasické vysokohorské turistiky a horolezectví. Zajištěné cesty se původně stavěly čistě účelově, aby zmírnily náročnost výstupů na některé hory a ty byly přístupnější i méně zdatným horolezcům. Ferraty najdeme především v Alpách, některé jsou starší než 100 let. Jsou místa, kde je ferrat víc, jsou jimi ověnčené téměř všechny kopce – taková místa nejdete v Dolomitech. Populární destinací jsou také Julské Alpy ve Slovinsku a bavorská část Alp. 
V současné době se staví ferraty též sportovní či tréninkové a můžeme je nalézt i na místech, kde bychom je nečekali. Třeba i ve městě, jakým je například Slaný či Most. Díky nárůstu počtu zajištěných cest a možnosti zapůjčit si vybavení (třeba u nás v půjčovně 😊) je tento krásný sport dostupný téměř všem. 
Co je třeba, abyste mohli vyrazit na ferraty? 
Především je to aspoň trochu slušná fyzická kondice, kterou potřebujete nejen na zdolání samotné zajištěné cesty, ale především abyste se k ní vůbec dostali. Ne vždy se můžete svézt lanovkou, někdy může být nástup na ferratu či sestup dolů náročnější než samotná zajištěná cesta. 
Kromě kondice musíte mít potřebné vybavení, které vám rádi půjčíme a ještě vás s ním naučíme zacházet. Je to horolezecká přilba, sedací a prsní úvazek, ferratový set (2 speciální karabiny s lanem a pádovou brzdou), plochá smyčka ke spojení sedacího a prsního úvazku. V naší půjčovně máme i systém tie-in sling od firmy Ocún, který je jednodušší než použití ploché smyčky. Kromě tohoto základního a povinného vybavení se vyplatí mít s sebou trekkingové hole, ty oceníte nejen při nástupu na ferratu ve vysokohorském terénu, ale zejména při sestupu. Ferratové rukavice pořídíte od 400 Kč. Ty nepůjčujeme z hygienických důvodů. Někdo používá cyklistické či pracovní rukavice. Boty můžete mít vysoké či nízké, rozhodně však s kvalitní podrážkou, která vám nebude na skále klouzat. My doporučujeme spíše vysoké pohorky, cítíme se v nich lépe a bezpečněji a jejich výhodou je, že vám do bot při sestupu nelezou kamínky. Oblečení by mělo být pohodlné, mělo by umožňovat pohyb, zároveň by nemělo být příliš plandavé, abyste si o něj nezakopli (zúžené nohavice jsou fajn). Kdo aspoň občas vyráží do hor, dobře ví, že oblečení, které lze vrstvit, je výhodou. Podle potřeby vrstvy přidáváte či ubíráte. 
V neposlední řadě je třeba mít pojištění, a to zejména, když vyrážíte do zahraničí. Kdo nepoužívá prsní úvazek u nás na jednoduchých ferratách, v zahraničí se to naučil kvůli pojišťovnám – nejste-li dostatečně vybaveni, hradíte si vše sami. A taková záchrana vrtulníkem je příliš drahá sranda. Pojištění si můžete sjednat u ČHS či Alpenverein. Výhodou Alpenvereinu jsou nemalé slevy na ubytování na horských chatách. 
Typ zápisku
Léto